A Debreceni Egyetem minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatója pályázhat Erasmus+ Szakmai Gyakorlatra, amely során a hallgató egy másik ország vállalkozásánál, szervezeténél tölti gyakorlati idejét. A kint töltött idő minimum 2, maximum 12 hónap lehet. A sikeres pályázók hallgatói ösztöndíjra jogosultak, amelynek mértéke mindig a célország megélhetési költségén múlik.

Azok a diákok, akik gyakorlati idejüket vagy annak egy részét külföldön töltik, nem csupán egyes szakterületeken tesznek szert ismeretekre, hanem a munkáltatók számára rendkívül értékes készségeket is fejlesztenek. A kizárólag hazai gyakorlaton részt vevő társaikkal szemben a külföldi tapasztalattal rendelkezők körében 50%-kal alacsonyabb a tartósan munkanélküliek száma, mivel a munkáltatók mindig figyelembe veszik a nemzetközi tapasztalatot, nagyobb szakmai felelősséggel járó feladatokat bíznak az ilyen munkavállalókra. A külföldön eltöltött szakmai gyakorlat alatt olyan készségek is fejleszthetőek, amelyeket a munkáltatók keresnek a jelentkezőkben, mint például nyelvtudás, határozottság, nyitottság, problémamegoldó készség és tolerancia.

Erasmus+ szakmai gyakorlatra minden hallgatónak magának kell céget vagy szervezetet keresnie. Nagy segítséget nyújt ebben az erasmusintern.org honlap, ahol – ingyenes regisztrációt követően – mindenki feltöltheti saját önéletrajzát, kompetenciáit, szakmai tapasztalatait, majd egy kereső segítségével megtalálhatja a neki legmegfelelőbb munkáltatót. A szakmai gyakorlati pályázatokat Gara Péter ERASMUS+ koordinátor számára kell benyújtani (Debreceni Egyetem, Egyetem tér 1.; I.-es Professzori Villa). A pályázási feltételek, a pályázáshoz szükséges dokumentumok, illetve a pályázás menete a mobi.unideb.hu oldalon érhető el részletesen. A szakmai gyakorlatra való pályázás a rendelkezésre álló támogatási keret kimerüléséig folyamatos.